Chroń żołądek podczas grillowania

Chroń żołądek podczas grillowania

Sezon na grilla

Sezon na grillowanie w pełni. Korzystamy z pięknej pogody i często ucztujemy na świeżym powietrzu. W tym czasie warto pomyśleć o swoim żołądku, aby jeść nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Warto zastosować niewielkie zmiany w nawykach żywieniowych, a wyjdzie nam to na dobre.

Jedz warzywa

Dania mięsne jadaj zawsze z warzywami. W mięsie, zwłaszcza w wieprzowinie, najczęściej wybieranej na grilla (karkówce, schabie, kiełbasie) znajduje się bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Aby je przetworzyć, wątroba musi intensywnie pracować, wydzielając żółć. Dodawaj do grillowanego mięsa porcję świeżych warzyw, takich jak kapusta, kukurydza, sałata czy rukola, a zawarte w nich witaminy B1, B2, B6 i PP ułatwią wątrobie regenerację. Wiele osób stosuje leki wspomagające wątrobę, aby móc bez wyrzutów sumienia zajadać się przysmakami z grilla. Tymczasem nieodpowiednia dieta i alkohol mogą szybko zniszczyć komórki wątroby i leki nie poradzą sobie z ich zregenerowaniem. Jeżeli już sięgasz po takie leki, to najlepiej skonsultuj to z lekarzem i zażywaj je regularnie, a nie doraźnie – po uczcie. Dobrym sposobem na uniknięcie niestrawności jest nakładanie małych porcji na talerz, zamiast objadanie się raz, a do syta. Psychologowie zalecają zastosowanie prostej sztuczki – używanie małych i niebieskich talerzyków. Udowodniono, że wtedy mniej się je!

Zdrowe zamienniki

Jeżeli podczas grilla używasz śmietany, np. do przygotowania sosów, to zamień ją na jogurt. Potrawy będą lżejsze i łatwiejsze do strawienia, a ponadto dostarczysz jelitom więcej dobrych bakterii, co poprawi trawienie i zapobiegnie wzdęciom, biegunkom czy zaparciom. Ważne jest, aby jeść świeżo przygotowane potrawy. Długo przechowywane i odgrzewane nie tylko tracą wartości odżywcze, np. witaminy, ale są również gorzej tolerowane przez organizm i nasilają objawy niestrawności.

Chroń żołądek podczas grillowania

Aby zapobiec kłopotom jelitowym na stole zawsze stawiaj kiszonki, np. ogórki czy kapustę. Kwas mlekowy, który się w nich znajduje przyspiesza pasaż jelitowy – ułatwia trawienie i pomaga likwidować zaparcia. Bakterie probiotyczne wypierają z jelit szkodliwe bakterie, które mogą wywołać zatrucia i biegunki.  Pamiętaj, aby zawsze grillować mięso na tackach lub w folii, dzięki temu mięso będzie delikatniejsze, a tłuszcz nie będzie kapał na węgiel. Powstają wówczas szkodliwe substancje, które mogą powodować dolegliwości żołądkowe, a nawet zwiększać ryzyko raka.

Grilluj z głową i zachowuj umiar, a każda letnia biesiada wyjdzie Ci na zdrowie!

Dodaj komentarz