Ogród źródłem zdrowia

Ogród źródłem zdrowia

Ogród źródłem zdrowia

Każdy, kto posiada ogród lub działkę na pewno uprawia różne rośliny. O zdrowotnym działaniu niektórych z nich możemy nawet nie wiedzieć. Owoce niektórych roślin mogą przynieść ulgę w wielu chorobach.

Jak działają i w jaki sposób przygotować owocowe leki ze swojego ogrodu?

Oto kilka propozycji:

Poziomki – a dokładniej suszone owoce. Mają właściwości moczopędne, wspomagają leczenie chorób układu moczowego takich jak zapalenie pęcherza czy kamica nerkowa. Poziomki suszymy rozkładając na blasze w miejscu zacienionym, przewiewnym, w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni Celsjusza. Następnie 2-3 łyżeczki suszonych owoców zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez ok. 10 min. Przecedzamy. Jeżeli dopadło nas zapalenie pęcherza pijemy 4 razy dziennie po szklance naparu, pozostałe owoce możemy zjeść.

Maliny – działają napotnie i zbijają temperaturę. Sok i napar z malin, pobudzają działanie gruczołów potowych i wywołują obfite pocenie po upływie 30-60 min od chwili wypicia. Mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co wspomaga zwalczanie przeziębienia. Sok z malin warto przygotować, kiedy mamy sezon na świeże owoce. Na zimę będzie w sam raz. Kilogram malin zasypujemy kilogramem cukru, odstawiamy na dobę, zagotowujemy, studzimy i przecedzamy. Sok zlewamy do butelek, resztę malin można zmiksować i włożyć do słoików. Przy przeziębieniu dodajemy łyżkę soku malinowego do herbaty i pijemy 4 razy dziennie.

Jagody – zawierają m.in. garbniki, antocyjany, pektyny, witaminy. Mają właściwości bakteriobójcze, hamują biegunki, działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, łagodzą bóle brzucha i nudności. Łyżkę świeżych jagód lekko rozgniatamy, zalewamy ½ szklanki wrzącej wody, przykrywamy i czekamy 15 min. Przecedzamy. Podczas biegunki pijemy napar 4 razy dziennie po ½ szklanki, małymi łykami. Uwaga! Surowe jagody lekko przeczyszczają (pomagają przy niewielkich zaparciach), dlatego trzeba je zalać wrzątkiem.

Czarne porzeczki – są bogate w witaminy C, P, A i z grupy B, kwas foliowy, które wzmacniają odporność. Są również źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Owoce możemy zmiksować w takiej ilości, aby po rozdrobnieniu zajmowały 3 szklanki. Wlewamy do garnka i dodajemy ¾ szklanki wrzątku. Zagotowujemy i przecedzamy. Następnie dodajemy cukier w proporcji 1:1 (na jedną szklankę owoców jedna szklanka cukru). Gorącą mieszaninę wlewamy do słoików i zamykamy. Dodajemy je do herbaty przez cały rok.

Pamiętaj! Jeżeli objawy nie ustępują przez kilka dni – zgłoś się do lekarza.

 

Dodaj komentarz